Meni


3 Bank
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

Korak 2Definisanje prihoda i troškova

Kad ste postavili ciljeve za štednju, važno je da dobijete jasnu sliku o tome odakle vam trenutno novac dolazi i na šta sve odlazi. Ovde je ponovo bitno sve to staviti na papir, za šta možete iskoristiti tabele za MESEČNI KUĆNI BUDŽET DOMAĆINSTVA.

Preuzmite tabele za MESEČNI KUĆNI BUDŽET DOMAĆINSTVA (za štampu) »

Preuzmite tabele za MESEČNI KUĆNI BUDŽET DOMAĆINSTVA (za popunjavanje) »

Pokušajte bar jedan mesec da upisujete svaki prihod i svaki trošak (čak i kad kupite nešto sitno, kao što je kifla za doručak, flašica vode, žvake ili upaljač na trafici) i da na kraju meseca ukupne potrošene iznose upišete u ovu tabelu. Zasad nemojte popunjavati poslednju tabelu, s vanrednim sezonskim godišnjim troškovima, kao ni kolonu Nakon revizije, koja se nalazi u tabeli s troškovima života, jer to na red dolazi u kasnijim poglavljima.

Ovo će vam na početku možda biti teško, jer nećete moći da pratite na šta tačno troše vaši ukućani (možete da upišete koliko ste kome dali), biće troškova na koje ćete zaboraviti, ali jedan veoma lak način da sve ovo zabeležite jeste da čuvate fiskalne račune od svake kupovine, pa bila ona i najsitnija. Takođe, čuvajte svaku potvrdu o podizanju novca s bankomata ili s računa i sve vredno i uporno upisujte u blokčić, bar tokom tog prvog meseca. Nemojte se zabrinuti ako na kraju meseca shvatite da je ipak potrošeno nešto više nego što ste upisali (iako ste bili vrlo temeljni), to je takozvana crna rupa potrošnje svakog domaćinstva i nije neuobičajena pojava.

Ukoliko se nakon prvog meseca upisivanja svih prihoda i troškova ispostavi da OSTATAK ne postoji ili je čak u minusu, još je važnije da pokušate da primenjujete savete iz ovog praktičnog vodiča. Ukoliko na papiru dobijete OSTATAK, ali ga fizički nemate, to jest nije vam ništa ostalo na kraju meseca, to znači da imate neslaganje čiji su uzrok neregistrovani troškovi. U tom slučaju pokušajte ponovo.