Meni


3 Bank
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

Korak 3Razlikovanje želja od potreba

Ono što će se sigurno desiti nakon prethodne vežbe koja vam je omogućila detaljan uvid u strukturu vaših troškova jeste da će vas pojedine stavke iznenaditi svojim udelom u ukupnoj potrošnji. Obično se ljudi pre nego što odluče da prestanu da puše prvo šokiraju iznosom koji mesečno troše na to malo zadovoljstvo, ali i stavke kao što su izlasci ili pokloni mogu biti značajnije nego što mislite, i to zbog nečega što zovemo impulsivna kupovina.

Svaka neplanirana kupovina i kupovina bilo čega što vam nije neophodno naziva se impulsivnom kupovinom. Tu spada i plaćanje mnogo veće cene za nešto od uobičajene cene koju ste predvideli. Ako ste pod stresom, skloniji ste impulsivnoj kupovini nego inače, a takođe i kada ste izuzetno dobro raspoloženi. Probajte u tim situacijama da izbegnete rizik od impulsivne kupovine tako što ćete pre izlaska iz kuće sa sobom poneti samo onoliko novca koliko vam je potrebno i ostaviti kod kuće sve platne kartice.

E sad, kako razlikovati želje od potreba? Možete, na primer, pre nego što kupite nešto za šta niste sigurni u koju od ove dve kategorije spada, probati da živite bez toga nekoliko dana ili nedelja. Ili da se zapitate kako ste dosad mogli bez toga.

Možete da imate skoro sve što poželite, ali zapitajte se možete li to i da priuštite.