Meni


3 Bank
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

Korak 4Određivanje mesečnog budžeta

Prvo i najvažnije pitanje pre nego što odredite optimalnu mesečnu potrošnju svog domaćinstva jeste: da li su vaši troškovi manji ili veći od vaših prihoda? Ukoliko su vaši troškovi veći ili jednaki vašim ukupnim prihodima, morali biste da pokušate da ih svedete na nivo koji će vam omogućiti da uštedite mesečno potrebnu sumu koja će vas za 12 meseci dovesti do vašeg cilja.

To ćete uraditi tako što ćete se vratiti na popunjenu tabelu MESEČNI KUĆNI BUDŽET DOMAĆINSTVA koju ste preuzeli na Koraku broj 2, i prvo pogledati krajnji rezultat, to jest OSTATAK.

Ukoliko je tu upisana nula ili negativan broj (koji se verovatno vidi na vašem tekućem računu u vidu dozvoljenog minusa), to znači da treba da se vratite na svaku pojedinačnu stavku u tabeli Troškovi života, naročito na one izdatke za koje ste u prethodnom koraku zaključili da su previsoki, a nisu neophodni, i da pokušate da ih smanjite i svedete na prihvatljiv ali realan nivo – onaj koji će vam povećati OSTATAK i omogućiti vam da uštedite onoliko koliko ste zacrtali.

Te smanjene iznose upišite u drugu kolonu iste tabele, NAKON REVIZIJE, i onda pokušajte da kod potrošnje po stavkama koje ste revidirali, to jest smanjili, budete naročito pažljivi. Na primer, ako ste penzioner koji je zaključio da previše troši na poklone za unučiće, umesto kupovine poklona ili slatkiša svaki put kad povedete svoje unuče u prodavnicu, uradićete to samo za praznike i rođendane ili kao nagradu za lepo ponašanje.

Na primer, ušteđenih 2.000 dinara svakog meseca za godinu dana iznosiće 24.000 dinara, ili 200 evra, što je suma koja vam daje određenu sigurnost u slučaju neplaniranih troškova. Dve hiljade dinara je oko 15 kutija cigareta, desetak kvalitetnijih čokolada, jedan izlazak na piće s društvom, pet feniranja, nekoliko vožnji taksijem.

Zašto je važno imati nešto sa strane za crne dane? To je vaša zaštita od neplaniranih događaja, kao što je npr. gubitak posla, kašnjenje penzije ili gubitak mobilnog telefona, kvara u kući ili na automobilu, bolest, povreda (daleko bilo) ili ogroman račun za struju jer je zima bila hladna i morali ste da se dogrevate. Pokušajte da i neplanirane prihode ne potrošite stihijski na nešto što odavno želite, već ih stavite sa strane i na taj način započnite štednju koju ćete mesec po mesec malo-pomalo povećavati.