Meni


3 Bank
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

Korak 5Sprovođenje plana u delo

Pošto ste došli do ovog poglavlja, znači da ste bili uspešni u beleženju troškova i razlikovanju onoga što vam je neophodno od onoga što želite, te ste na kraju uspeli da sastavite i jedan optimalan mesečni budžet koji će vam omogućiti da štedite onoliko koliko ste zacrtali. Čestitamo vam na volji i istrajnosti!

Vratite se sada na svoju tabelu s kućnim budžetom koju ste preuzeli na Koraku broj 2. Troškovi su vam ovde podeljeni na redovne mesečne troškove i troškove života. Redovni mesečni troškovi su manje-više isti svakog meseca i znate da ćete morati da ih podmirite. Zbog toga – čim dobijete platu, odmah odvojte iznos koji vam je potreban za podmirenje ovih troškova i pripremite ga za plaćanje računa kako budu stizali. Nemojte ovaj iznos trošiti ni na šta drugo, ostavite ga na računu ili na sigurnom mestu ako ste platu ili penziju već podigli.

Pogledajte sada kolonu s troškovima života, i to onu koju ste revidirali. Sad podelite ukupan iznos ove kolone sa četiri, za četiri nedelje u mesecu, nedeljno pokušajte da trošite maksimalno toliko i dajte sve od sebe da ne trošite preko postavljenog limita. Ako se to i desi, naredne sedmice pokušajte da potrošite manje.

Možda će biti malo teško u početku, ali pokušajte i videćete da se isplati! Dokažite sami sebi da to možete, potrebno je samo malo discipline i istrajnosti. I ne zaboravite da iznos koji vam je preostao nakon ovog početnog raspoređivanja prihoda radi štednje stavite na sigurno mesto – u kasicu prasicu ili na račun u banci (što toplo preporučujemo, jer ćete tako biti najsigurniji da ga nećete potrošiti).

Ne morate da štedite na stvarima koje su vam važne – na zdravlju, pravilnoj ishrani, bitnim kućnim potrepštinama. Pokušajte umesto toga da svaki put kad se spremate da potrošite na neku sitnicu za koju smatrate da vam ne znači mnogo u ukupnom budžetu, razmislite da li vam je baš neophodna. Na primer, umesto da potrošite novac u kafiću, kupite kafu „za poneti” i popijte je u obližnjem parku. Umesto da kupujete doručak u pekari ili prodavnicama brze hrane, napravite sendvič kod kuće. Umesto flaširane vode, investirajte u bokal za filtriranje. Komunikacijom preko Vibera ili What’s Appa smanjite račun za telefon.