Meni


3 Bank
Bulevar Oslobođenja 2A
Novi Sad
Tel: 021 530 111, 530 024

 

Korak 7Prilagođavanje i stalno usavršavanje

Na početku ove velike promene u odnosu na dosadašnje raspolaganje kućnim budžetom uzmite u obzir da ova vežba nije nimalo jednostavna. Biće vam u početku teško da razmišljate i upisujete svaki trošak, i to ne samo vaš već i članova vašeg domaćinstva. Ali ma koliko vam se ukućani žalili da im dosađujete upornim zapitkivanjem o tome koliko su svakog dana potrošili i na šta, ovo će vam doneti jedan kompletan uvid u način kako mesečno raspolažete svojim prihodima, bez obzira na to koliki su oni.

Možda će prvog meseca biti grešaka i propusta, možda se vaš inicijalni plan neće pokazati kao adekvatan, pa će biti potrebno da ga menjate i usklađujete. I to je sasvim u redu. Okolnosti se menjaju, pa se s njima menjaju i naši planovi – to je život. Ali videćete da će već nakon mesec-dva vođenja potrošnje na ovaj način to postati rutinska stvar koja vam neće oduzimati mnogo vremena, a dodavaće mnogo na kvalitetu vašeg života i života vaših ukućana. Možda ćete tokom ove vežbe pronaći neki svoj, drugačiji način za raspoređivanje kućnog budžeta i za štednju, a to će samo značiti da ste ovaj priručnik sasvim usvojili i dovoljno se izvežbali da ga prilagodite kako biste ga potpuno uskladili sa svojim potrebama. I to je sasvim u redu.

Ono što je važno jeste da počnete da upravljate svojim novcem na najefikasniji način, da se pokrijete onime što imate, a verujte nam, znamo da je to u današnje vreme prilično teško. Zato i pokušavamo da vam pomognemo da u tome budete što uspešniji.

Ovaj vodič inspirisan je edukativnim priručnikom „7 steps that will help you build a budget that works“ koji je izdalo akreditovano kanadsko neprofitno udruženje Credit Counseling Society